Jurjen Beumer Lezing door Mostafa Hilali | VR 4 okt

 In Nieuws

Foto: Floris Oosterveld

Mostafa Hilali is beroepsmilitair, maatschappelijk actief en ‘utopisch pacifist’. Op 4 oktober 2024 houdt hij de Jurjen Beumerlezing met als titel ‘Nieuwsgierigheid – antigif in een gepolariseerde samenleving’.

Ik heb het zelf van dichtbij gezien, de prijs van oorlog.

Toen Mostafa Hilali (50) als beroepsmilitair werd uitgezonden naar Bosnië, veranderde zijn kijk op het leven. Wat eerst theorie was, werd nu realiteit: ‘oorlog’ werd heel echt. Hij zag hoe families, dorpen, sportclubs en geloofsgemeenschappen van de een op de andere week verwoest waren door nietsontziend geweld. Hij zag dat de prijs van oorlog voor echte mensen hoog is, te hoog. Het maakte van hem een ‘utopisch pacifist’.

Hij zag wat er voorafging aan die vreselijke oorlog: een giftige, gepolariseerde sfeer die ontstaan was tussen verschillende groepen in het land. Daarom werd hij naast zijn werk als beroepsmilitair maatschappelijk actief in Nederland. Na de moord op Theo van Gogh organiseerde hij speeddates tussen jongeren in een kerk in Amsterdam, na de aanslagen in Parijs startte hij samen met anderen de Facebookpagina #NietMijnIslam. Dit alles vanuit de overtuiging dat we het menszijn met elkaar delen, dat we allemaal één oorsprong delen en dat alle mensen geroepen zijn om ‘de hoeder van onze zuster en broeder’ te zijn.

In zijn lezing gaat Mostafa Hilali samen met het Haarlemse publiek de uitdaging aan om met elkaar nieuwsgierigheid te beoefenen. Zijn vraag: kan het nieuwsgierig ontmoeten van een ander antigif zijn tegen de polarisatie in onze tijd? Hoe kunnen dat vormgeven in ons eigen leven?

De Jurjen Beumerlezing is een initiatief van Stem in de Stad en de Antonius Gemeenschap.

Koop hier je tickets via de website van Stem in de Stad.

Programma
19.30 uur | Inloop
20.00 uur | Lezing en gesprek
21.15 uur | Ontmoeting met een drankje

VR 4 oktober | 19.30 uur – 22.00 uur
Waalse Kerk Haarlem | Begijnhof 28 | Haarlem

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter